En bakgrund eller bakgrund (även känd som skrivbordsbakgrund, skrivbordsbakgrund, skrivbordsbild eller skrivbordsbild på datorer) är en digital bild (foto, ritning etc.) som används som en dekorativ bakgrund för ett grafiskt användargränssnitt på en dators skärm , smartphone eller andra elektroniska enheter. På en dator används bakgrunder vanligtvis på skrivbordet, medan de på en mobiltelefon fungerar som bakgrund för startskärmen. Även om de flesta enheter har en standardbakgrundsbild, tillåter moderna enheter vanligtvis användare att manuellt ändra bakgrundsbilden.
Termen "bakgrundsbild" användes i Microsoft Windows före Windows Vista (där det kallas "skrivbordsbakgrunden"), medan macOS refererar till det som "skrivbordsbild". På äldre system som gjorde det möjligt att ställa in små upprepade mönster som bakgrundsbilder användes termen skrivbordsmönster.
X Window System var ett av de tidigaste systemen som inkluderade stöd för en godtycklig bild som bakgrundsbild via programmet xsetroot, som åtminstone så tidigt som X10R3-släppet 1985 kunde belägga skärmen med valfri solid färg eller vilken binärbild X BitMap som helst. fil. 1989 släpptes ett gratisprogram som heter xgifroot som gjorde att en godtycklig färg GIF-bild kunde användas som bakgrund, och samma år släpptes det gratis programmet xloadimage som kunde visa en mängd olika bildformat (inklusive färgbilder i Sun Rasterfile format) som skrivbordsbakgrund. Därefter släpptes ett antal program som lade till bakgrundsstöd för ytterligare bildformat och andra funktioner, till exempel programmet xpmroot (släpptes 1993 som en del av fvwm) och programvaran xv (släpptes 1994).
Det ursprungliga Macintosh-operativsystemet tillät endast ett urval av 8×8-pixlars mönster med binära bilder; möjligheten att använda små färgmönster lades till i System 5 1987. MacOS 8 1997 var den första Macintosh-versionen som inkluderade inbyggt stöd för att använda godtyckliga bilder som skrivbordsbilder, snarare än små repeterande mönster.
Windows 3.0 1990 var den första versionen av Microsoft Windows som kom med stöd för anpassning av tapeter, och använde termen "bakgrundsbild" för denna funktion. Även om Windows 3.0 bara kom med 7 små mönster (2 svartvita och 5 16-färgade), kunde användaren tillhandahålla andra bilder i BMP-filformatet med upp till 8-bitars färg (även om systemet teoretiskt kunde hantera 24-bitars färgbilder, det gjorde det genom att vibrera dem till en 8-bitars palett). för att tillhandahålla liknande tapetfunktioner som annars saknas i dessa system. En bakgrundsfunktion lades till i en betaversion av OS/2 2.0 1991.
På grund av den utbredda användningen av persondatorer har vissa tapeter blivit oerhört igenkännliga och fått ikonisk kulturell status. Bliss, standardbakgrunden för Microsoft Windows XP har blivit 2000-talets mest visade fotografi.
Animerade bakgrunder (ibland kallade live-bakgrunder eller dynamiska bakgrunder) hänvisar till bakgrunder som har en rörlig bild eller en 2D/3D-scen som operativsystembakgrund snarare än en statisk bild, det kan också hänvisa till bakgrunder som cyklas i en spellista, ofta med vissa övergångseffekter. Vissa operativsystem, som Android-operativsystemet, ger inbyggt stöd för animerade bakgrundsbilder.
Moderna Windows-system kan konfigureras så att de går igenom bilder från en mapp med jämna mellanrum. Windows har inte inbyggt stöd för animerade bakgrunder, men programvara från tredje part kan installeras för att ha fullt stöd för att placera animerade bilder, videofiler, 2D- eller 3D-scener och webbsidor som bakgrundsbilder. Liknande funktionalitet kan hittas i Active Desktop-funktionen i Windows 98 och senare versioner.
Levande bakgrundsbilder har introducerats i Android 2.0 (Eclair) för att ge inbyggt stöd för animerade bakgrundsbilder. Ur teknisk synvinkel är levande bakgrundsbilder mjukvaruapplikationer som ger en rörlig bakgrundsbild och kan möjliggöra användarinteraktion eller använda andra hårdvaru- och mjukvarufunktioner i enheten (accelerometer, GPS, nätverksåtkomst, etc.).
macOS har inbyggt stöd, via panelen Skrivbord och skärmsläckare i sina systeminställningar, för att cykla genom en mappsamling med bilder med ett tidsintervall eller när du loggar in eller vaknar ur viloläge. Sedan macOS Mojave kan användaren också välja ett "Dynamiskt skrivbord" som automatiskt uppdateras för att visuellt matcha tiden på dygnet.
Dessutom har macOS den inbyggda förmågan att köra en skärmsläckare på skrivbordet; i den här konfigurationen visas skärmsläckaren under skrivbordsikonerna i stället för systembakgrunden. MacOS kommer dock inte med ett inbyggt gränssnitt för att göra detta; det måste göras via Terminal-kommandon eller olika tredjepartsprogram.
Dynamiskt animerade bakgrunder har också introducerats i iOS 7 och senare versioner, men de är begränsade till de som tillhandahålls av Apple. Jailbroken iOS-enheter kan ladda ner andra dynamiska bakgrunder.
GNOME 2 kan också ställas in för att bläddra igenom bilder från en mapp med jämna mellanrum, på samma sätt som Windows 7.
KDE version 4 och senare tillhandahåller olika dynamiska bakgrundsbilder, inklusive ett bildspel och andra alternativ som tillhandahålls av plugins, såsom fraktaler och Earth map.
Enlightenment v17 stöder bildsekvenser, animerade och interaktiva skrivbordsbakgrunder i sin standardkonfiguration.